Juni 28. 2023, Ola Lundberg

Köpa bil med hjärtat eller med hjärnan?

En beslutsmotsättning dyker upp: Ska du lyssna på ditt hjärta eller din hjärna när du väljer bil? Porsche 996 4S eller Volvo XC60? Det är en stor skillnad i valet av bil, och det är något vi alla kan vara överens om. Men om du inte har något intresse för att köra bil och rent av hatar det, kan det vara likgiltigt för dig. Det bästa alternativet är annars att helt enkelt köpa båda bilarna.

Porsche 996 4S eller Volvo XC60?

När det gäller val av bil ställs du inför frågan: Ska du lyssna på ditt hjärta eller din hjärna? Det är en avgörande skillnad i bilvalet, och de flesta kan hålla med om det. Om du däremot saknar intresse och ogillar att köra bil kan det vara likgiltigt för dig. För den stora massan är det troligen inte heller ett realistiskt alternativ att köpa båda bilarna. Personligen anser jag att det är helt rätt att följa sitt hjärta, precis som i många andra frågor. Ibland ger det till och med god avkastning. Titta bara på alla som investerade i en Porsche 964 eller en Porsche 993 för några år sedan. Själv tyckte jag att de var lite för dyra och valde istället en Lotus Super Seven -73. Om jag hade köpt Porschen då, skulle jag idag kunna sälja den och köpa 2-3 Super Seven och fortfarande ha kvar de ursprungliga pengarna på kontot.

Att välja rätt bil för dina behov

Förra vintern försökte jag övertala min fru att vi skulle byta ut vår Volvo XC60 mot en Porsche 996 4S. En riktigt häftig vinterbil med plats för fyra. Min fru ansåg dock att det var lite för trångt i baksätet för barnen, medan jag tyckte att de satt riktigt bra. Dessutom är det den perfekta bilen när de fortfarande är relativt små. Diskussionen om bagageutrymmet blev hett omdebatterad, men å andra sidan åker jag oftast ensam till golfbanan och då kan jag lösa alla utrymmesbehov med en takbox. Dessutom, hur ofta åker vi egentligen till fjällen med barnen? Då kan vi väl lika gärna hyra en bil istället? Trots att jag äntligen lyckades övertala mig själv och min fru, blev det tyvärr ingen affär. Vi kunde helt enkelt inte hitta rätt bil och fortsätter tryggt och säkert att åka i vår Volvo XC60.

För de flesta jag har pratat med är det roligare att köra Porsche jämfört med Volvo XC60. Inget illa om Volvon som är fantastisk på många sätt. Den är trygg, säker och enkel att kliva in och ut ur. En bekväm bil att ta en åktur i helt enkelt. Men det är ingen sportbil. De flesta bilentusiaster håller med om att Porsche är roligare. Däremot håller de flesta inte med om att den samtidigt skulle vara ett bättre ekonomiskt val och mer förmånlig för plånboken. Men om du väljer rätt Porsche 996 4S, en pålitlig bruksbil från årsmodell 2002-2003, kan du nästan undvika värdeminskning. Den behåller sitt värde relativt stabilt samtidigt som min Volvo XC60 - 2011 tappar betydande värde på bara ett år. Det är en viktig faktor att beakta.

När det gäller försäkringar blir många förvånade. Visst, det kan vara dyrt att reparera en Porsche vid olycka. Men samma sak gäller för Volvon. Jag fick precis erfara hur mycket ett partikelfilter kan kosta. Bara att trycka på gaspedalen och köra på första och andra växeln för att själv rensa filtret. Att köpa en vanlig bil som Volvo V70 eller Volkswagen Passat är inte alltid det mest förmånliga valet. Speciellt inte det mest spännande. Många köper för stora bilar och planerar för framtida semesterresor som aldrig blir av. Många köper dieselbilar och kör bara några hundra mil per år. Varför?

Att följa hjärtat eller hjärnan

Oavsett om du följer ditt hjärta eller din hjärna, bör du ta dig tid att göra en ordentlig utvärdering. Ibland vinner det roliga över det rationella, och hjärtat övervinner hjärnan! För tillfället har jag mental avståndstagning från Porschen och försöker övertala mig själv att en Maserati Quattroporte är det rätta valet. Det är dock svårt att hitta de ekonomiska argumenten samtidigt som vi inte kan förneka att tysk kvalitet är något att tala om. Verkstadsräkningarna kommer förmodligen att bli fler och dessutom betydligt dyrare. Men oj, oj, oj, vilka snygga bilar de är. Dessutom är de mycket mer praktiska än Porschen. Fyra dörrar och bagageutrymme är verkligen användbart. Dessutom planerar vi att åka till fjällen med barnen i år. Hur var det nu, hjärta mot hjärna?