Vad är privatleasing?

Privatleasing innebär att en privatperson långtidshyr en bil till en fast månadskostnad. De flesta av biltillverkarna erbjuder privatleasing, även de stora bilåterförsäljarna. I takt med att privatleasing växer har även andra och märkesoberoende aktörer tagit sig in på marknaden. Ett vanligt avtal är på tre år, med en sammanlagd körsträcka på 3 000 mil eller 4 500 mil (1 000 - 1 500 mil per år). Ofta ingår service och värdeminskning, men även försäkring, vägassistans, fri lånebil vid service, vinter- och sommardäck, däckbyte och däckförvaring kan ingå.

Vilka är fördelarna med privatleasing?

Det är bekvämt och enkelt. Du får en fast månadskostnad utan överraskande utgifter och du behöver ingen kontantinsats som normalt är på 20 procent. Du slipper sälja bilen efter avtalstiden och behöver inte tänka på bilens andrahandsvärde eller det som kallas restvärde.

Vilka är nackdelarna med med privatleasing?

Det är svårt och framförallt dyrt att säga upp avtalet i förtid. Du har en begränsad körsträcka i avtalet och överskrider du dessa blir det dyrt. Samma sak gäller bilens skick när den lämnas tillbaka. Anses bilen ha ett onormalt slitage blir det åter en obehaglig överraskning. Du kan inte heller dra av räntan i deklarationen som du kan göra med ett vanligt billån.

Bilwebs tips till dig som funderar på att köpa en bil med privatleasing:

Ta in flera offerter, jämför, läs igenom avtal ordentligt och ställ många frågor! Den stora fördelen med privatleasing är att det är enkelt men du vill inte ha obehagliga och dyra överraskningar vid avtalsperiodens slut.

Kan jag häva avtalet i förtid?

Vad händer om din ekonomi förändras? Äger du en bil kan du alltid sälja den, men att säga upp ett privatleasingavtal kan vara både dyrt och svårt.

Vad innebär onormalt slitage?

Be att få onormalt slitage specificerat i kontraktet och fråga vem som bedömer slitaget, är det en oberoende person eller leasingfirman? Det finns alltid en reservation i avtalen om onormalt slitage och bedömningen görs när du lämnar tillbaka bilen.

Vad kostar det att överskrida avtalad körsträcka?

Ta reda på vad varje extra mil kostar och ha med i beräkningen att dina övermil blir väldigt kostsamma!

Är bilens restvärde fast eller rörligt?

Se till att få ett garanterat restvärde om du inte har hjärnkolI själv. I de flesta leasingavtal är det bilfirman som står för restvärdet. Om det är rörligt får du betala mellanskillnaden när avtalsperioden är slut om värdet på bilen blir lägre än beräknat. Vill du verkligen stå för den risken själv?

Vart hittar jag bilar som säljs med privatleasing?

Idag hittar du erbjudanden med privatleasing på flera ställen. Både på generalagneternas olika hemsidor, på bilåterförsäljarnas hemsidor på olika marknadsplatser som bilweb.se.

Hur hittar jag bilar som säljs med privatleasing på Bilweb.se?

På Bilweb kan du enkelt söka fram bilar, som säljs med privatleasing, av våra anslutna bilhandlare genom att använda vår sökruta och klicka i "privatleasing".

Vilka bilhandlare erbjuder privatleasing på Bilweb?

Idag erbjuder flertalet av de auktoriserade märkesåterförsäljarna privatleasing på nya bilar. Under bilhandlare kan du enkelt navigera dig fram till våra anslutna bilhandlare. Sök efter handlare på namn, ort eller bilmärke.

Vill du bygga din egen bil för privatleasing?

Då rekommenderar vi dig att besöka de olika generalagenternas hemsidor.

 1. VOLVO
 2. VOLKSWAGEN
 3. BMW
 4. KIA
 5. AUDI
 6. TOYOTA
 7. MERCEDES BENZ
 8. SKODA
 9. FORD
 10. PEUGEOT
 11. RENAULT
 12. NISSAN
 13. HYUNDAI
 14. OPEL
 15. MAZDA
 16. SEAT
 17. SUBARU
 18. HONDA
 19. CITROEN
 20. DACIA
 21. FIAT
 22. MITSUBISHI
 23. MINI
 24. SUZUKI
 25. LEXUS
 26. JEEP
 27. LAND ROVER
 28. PORSCHE
 29. TESLA

Finns det andra fristående aktörer, utöver Bilweb, som erbjuder privatleasing på fler märken?

Leaseonline och Carplus är två av aktörerna som erbjuder privatleasing från flera olika märken.