Maj 22. 2023, Ola Lundberg

BMW vs Mercedes-Benz

En jämförelse mellan två av Tysklands främsta premiummärken

BMW är en tysk motor-, motorcykel- och biltillverkare som grundades 1917. Namnet stämmer fortfarande, då högkvarteret ligger i München, Bayern. BMW tillverkar högkvalitativa bilar som är både bekväma och roliga att köra, med bra växellådor och motorer samt bakhjuls- eller fyrhjulsdrift (Xdrive). BMW har 42 modellfamiljer med totalt 365 758 fordon fördelat på 1 880 modeller.

Mercedes-Benz är en annan tysk biltillverkare med anor från 1886, och ägs av Daimler AG. Sedan starten har Mercedes-Benz haft rykte om sig att tillverka bilar av hög kvalitet inom premium-segmentet. Mercedes-Benz har 44 modellfamiljer med totalt 381 725 fordon fördelat på 2 770 modeller.

Modellfamiljer

Båda företagen har ett stort antal modellfamiljer, men BMW har något färre med 42 jämfört med Mercedes-Benz 44. BMW:s vanligaste modellfamiljer är BMW 3-Serie, BMW 5-Serie, BMW 1-Serie, BMW X3 och BMW X1. Mercedes-Benz vanligaste modellfamiljer är Mercedes E-Klass, Mercedes C-Klass och Mercedes Sprinter.

Kvalitet

Båda märkena är kända för att tillverka bilar av hög kvalitet inom premium-segmentet. Mercedes-Benz hade problem med kvaliteten under den senare delen av 1990-talet och början av 2000-talet, men detta har förbättrats sedan 2005. BMW har ett gott rykte för kvalitet, och deras bilar är även populära som begagnade.

Drivmedel och färg

I Sverige är diesel det vanligaste drivmedlet för BMW medan bensin är vanligast för Mercedes-Benz. BMW har även fler fordon med el- och hybridmotorer än Mercedes-Benz. De vanligaste färgerna för båda märkena är svart, grå och vit.

Pris och antal bilar i trafik

En ny BMW kostar mellan 323 600 och 1 882 500 kr, medan en begagnad kan köpas för mellan 69 900 och 3 799 900 kr. Det finns idag 2 169 280 BMW i trafik i Sverige varav ca 5 301 är till salu. Priserna för Mercedes-Benz varierar mellan 200 000 kr och 2 000 000 kr, beroende på modell och årsmodell. Det finns för närvarande 1 926 174 Mercedes-Benz i trafik i Sverige, varav ca 7 495 är till salu.

Slutsats

Både BMW och Mercedes-Benz är premium-tillverkare med ett starkt varumärke och en lång historia av att tillverka högkvalitativa bilar. Båda har ett brett utbud av modeller, men BMW har något färre modellfamiljer än Mercedes-Benz. När det gäller kvalitet har båda tillverkarna ett gott rykte, men Mercedes-Benz hade problem med kvaliteten under en tidigare period. När det gäller drivmedel och färg, är det vanligaste drivmedlet för BMW diesel medan bensin är vanligast för Mercedes-Benz. BMW har också fler el- och hybridfordon än Mercedes-Benz. När det kommer till priset, är en ny BMW något dyrare än en Mercedes-Benz, men det finns en större variation i pris för begagnade fordon, beroende på modell och årsmodell. Det är också värt att notera att det finns fler BMW-fordon i trafik i Sverige än Mercedes-Benz, vilket kan påverka utbudet och priserna för begagnade fordon. Slutligen är valet mellan BMW och Mercedes-Benz en personlig preferens baserad på individuella behov, smak och budget. Båda tillverkarna erbjuder högkvalitativa bilar med olika funktioner och design, så det är viktigt att noga överväga alternativen innan man fattar ett beslut.