September 07. 2023, Ola Lundberg

Ägarbyte bil och andra fordon - Så går det till

Allt du behöver veta om ägarbyte för bilar, mc och andra fordon

Har du tröttnat på din nuvarande bil, husvagn eller mc och funderar på att skaffa en ny? Eller kanske har du precis köpt en begagnad bil och undrar hur ägarbytet går till? Oavsett vilket fordon det gäller och vad som är anledningen till ägarbytet är det viktigt att känna till hur processen fungerar och vilka steg som krävs. Här kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om ägarbyte för bilar, mc och andra fordon.

Vad är ägarbyte?

Ägarbyte av olika fordon innebär att ägandet överförs från en person till en annan. Det kan ske vid försäljning, gåva eller vid överföring av ett fordon mellan personer. Genom ägarbytet blir den nya ägaren officiellt registrerad som ägare hos Transportstyrelsen. Detta innebär att den nya ägaren blir ansvarig för fordonet och dess eventuella skulder och avgifter. Ägarbytet kräver att ett köpekontrakt upprättas och att nödvändig dokumentation, som exempelvis registreringsbevis (den gula delen) och varudeklaration, är korrekt och komplett. Processen kan numera genomföras digitalt genom Transportstyrelsens e-tjänster, vilket underlättar och effektiviserar ägarbytet.

Hur gör man ägarbyte på bil?

När du köper eller säljer en bil, mc eller husvagn måste ett ägarbyte genomföras för att den nya ägaren ska kunna bli registrerad som ägare hos Transportstyrelsen. Det kan ske samma dag eller senare beroende på var du gör ägarbytet, och både säljare och köpare ska vara myndiga och ha svenska körkort. För att genomföra ägarbytet krävs följande steg:

1. Skriv ett köpekontrakt

Det första steget i ägarbytet är att skriva ett köpekontrakt. Detta dokument ska innehålla uppgifter om både säljaren och köparen, fordonsuppgifter inklusive registreringsnummer, mätarställning, pris och eventuella villkor för försäljningen. Det är viktigt att både säljaren och köparen undertecknar kontraktet för att det ska vara giltigt.

2. Kontrollera fordonsuppgifterna

Innan ägarbytet kan genomföras är det viktigt att kontrollera att alla fordonsuppgifter är korrekta. Det inkluderar att dubbelkolla registreringsnumret, mätarställningen och att fordonet inte är belånat eller har några restriktioner. En varudeklaration kan vara till stor hjälp vid detta steg.

3. Digitalt ägarbyte för mc, husvagn och bil

Idag kan ägarbytet för bilar och andra fordon genomföras digitalt genom Transportstyrelsens e-tjänster. Både säljaren och köparen måste ha en e-legitimation för att kunna använda tjänsten. Det digitala ägarbytet förenklar processen och minskar risken för felaktigheter. Tänk dock på att du inte kan välja datum för ägarbytet när du gör det digitalt eller via appen. Detta sker direkt.

Ägarbyte via app

På Transportstyrelsen kan du också genomföra ägarbytet via appen. Då görs ägarbytet direkt och du kan alltså inte välja datum. Kontrollera vilka dokument och uppgifter som krävs för att genomföra ägarbytet på detta sätt.

4. Eventuella kostnader

Det är gratis att göra ett ägarbyte. Du behöver alltså inte betala en överlåtelseavgift. Dock står den nya ägaren som skattskyldig och ska alltså betala fordonsskatt och försäkring för bilen.

Ägarbyte utan registreringsbevis eller körkort

Många undrar över om man kan genomföra ett ägarbyte utan registreringsbevis eller körkort. Frågan om en bil kan få en ny ägare utan registreringsbevis eller körkort får ett tydligt nej som svar. Dock är det inte nödvändigt med ett fysiskt registreringsbevis för ägarbyte, så länge du finns registrerad som ägare i vägtrafikregistret.

Gör ditt bilbyte på Bilweb

På Bilweb finns ett brett utbud av begagnade bilar, mc och husvagnar från auktoriserade återförsäljare. Om du funderar på att byta in ditt nuvarande fordon mot en annan kan du hitta många alternativ på Bilweb. När du handlar på Bilweb kan du vara trygg i vetskapen att bilarna i annonserna säljs av auktoriserade återförsäljare, vilket ger en extra trygghet vid ditt köp. Dessutom ingår varudeklaration och bilhistorik för att du ska få all nödvändig information om bilens skick och tidigare ägarhistorik.