Vad är billeasing?

Det finns två huvudsakliga alternativ av billeasing mot företag (och privatleasing som riktar sig mot konsumenten). Den stora skillnaden handlar om kostnadskontroll, vem som redovisningsmässigt äger bilen samt vem som står risken med restvärdet när leasingen avslutas och bilen säljs. Finansiell leasing är den vanligaste formen av finansiering för företag, även om operationell leasing ökat de senaste åren. Framförallt hos företag med fler än 10 bilar i vagnparken. För den som kör tjänstebil gör finansieringsformen i princip ingen skillnad. I operationell leasing och privatleasing finns en överenskommen körsträcka.

Vad är finansiell leasing?

Vid finansiell leasing är bilarna en tillgång i leasingtagarens balansräkning men ägs av leasingbolaget. När bilen säljs står leasingtagaren för risken att restvärdet understiger det man beräknade när leasingen startade. Företaget ansvarar själva för löpande försäkring och service samt för försäljning av bilarna när leasingperioden löper ut.

Vilka erbjuder finansiell leasing?

Handelsbanken, DNB, Nordea, Santander är stora aktörer liksom märkesknutna finansbolag som Volvofinans, BMW Finans och Volkswagen Finans. Fråga din bilhandlare så hjälper han dig!

Vad är operationell leasing?

Med operationell leasing får företaget kostnadskontroll och en enklare hantering av sina bilar samtidigt som det oftast är lite dyrare. Företaget betalar en i förhand satt månadskostnad som inkluderar alla kostnader som tex försäkring och service. När leasingperioden är slut lämnas bilen tillbaka till leasingbolaget som avyttrar bilen och gör en avräkning med eventuella avdrag för övermil och onormalt slitage.I operationell leasing är det leasinggivaren som står som ägare och har bilen i balansräkningen. När bilen säljs står leasinggivaren risken med restvärdet vilket innebär mindre risk för företaget.

Hur köper jag en bil med operationell leasing?

Idag finns det flera aktörer på marknaden. ALD, Autolease (DNB) och Leaseplan är de stora aktörerna i Sveriges, på deras hemsidor kan du som företag välja bilar och kolla månadskostnader. Fråga din bilhandlare så hjälper han dig.

Privatleasing, vad är det?

Här läser du mer om hur privatleasing fungerar och vilka för och nackdelar det finns.