Biltyper

Populäraste elbilarna

  • 1. Volvo XC40 Recharge P8 AWD R-Design 2021
  • 2. BMW i3 s Privatleasing - Autowåx Bil 2021
  • 3. Porsche Taycan Turbo S Cross Turismo DD Automat 1999
  • 4. Ella A25 Övriga EL-MOPEDBIL 2021
  • 5. Volkswagen ID.3 Pro Performance 58 kWh batteri 2023
  • 6. Aiways U5 Premium, Elbil, , Drag, Fast , 360 kame 2023
  • 7. Aiways U5 Premium, Elbil, s räckvidd, Adaptiv Farth 2022
  • 8. Opel Zafira Life e- Premium NAV L3 75kWh 9-SITS 2022
  • 9. Volkswagen ID. Buzz ID BUZZ NU beställningsbar hos Norrbil 2023
  • 10. Aiways U5 Premium, Elbil, s räckvidd, Adaptiv Farth 2022

Vilken biltyp ska man välja egentligen?

Kombi, halvkombi, suv, sedan, kombikupé, crossover, sportkupé eller en cab? Det finns många biltyper att välja mellan. En suv passar bra för den större familjen och för de som bor på landet. Den är dock mest populär i städerna och kallas för stadsjeep. Alternativet för dig som vill ha hög markfrigång och enkelt komma in i bilen är en crossover - en mindre SUV.

En kombi är den traditionella familjebilen och har plats för det mesta. Byggd för att lasta. Den lilla familjen kan välja en mindre modell. En sedan är tystare eftersom bagageutrymmet är avskilt från kupén och har en mer nätt design. Vill du ha något mittemellan kan du välja en halvkombi som är en personlig favorit. En cab eller cabriolet passar för dig som vill glida runt på sommaren och som inte behöver bilen på vintern. Även om många "cabar" klarar av vårt vinterklimat så tappar de mer i värde med många mil på mätaren.

När du väl bestämt dig för biltyp ska du välja bränsletyp. Bensinbil, dieselbil, gasbil, en hybridbil eller en ren elbil? Kör du relativt få mil varje dag och i städerna kan elbilen vara ett bra val. Laddstolpar är en viktig faktor och att du kan ladda bilen hemma eller och på jobbet. Idag är det fortfarande relativt dyrt med elbilar. Den populära hybridbilen drivs av minst två kraftkällor, varav den ena är el. Det finns många modeller att välja mellan.

En dieselbil har historiskt varit mer bränslesnål och med högre vridmoment än bensinbilen. Nackdelen är utsläpp av partiklar och att fler och fler städer inför förbud mot dieselbilar. Bensinbilen har under de senaste åren blivit mer och mer bränslesnål samtidigt som den kostar mindre än en dieselbil. Försäljningen av gasbilar och etanolbilar har styrts av subventioner i Sverige. Dessa är billiga att köpa på begagnatmarknaden.

Fundera alltid på vem som ska köpa din bil när du ska sälja den. Finns det en marknad? Ju större marknad desto bättre.

Några generella tips när du väljer biltyp. Välj alltid fem eller fyra dörrar istället för tre eller två om det finns på bilmodellen. Automatlåda är en bra investering förutom på sportbilar. Välj 4WD om du köper en SUV och ta alltid dragkrok om du kan.