Hur kan jag finansiera mitt bilköp?

Det finns några olika alternativ för dig som ska köpa ny eller begagnad bil. De vanligaste alternativen är billån, blancolån, kontant betalning eller den snabbt växande privatleasingen.

Vad är ett billån?

I ett billån ligger bilen som säkerhet. Kravet för billån är en kontantinsats på minst 20 procent. Bilhandlaren har ofta kampanjer med erbjudanden på just billån.

Bilwebs anslutna handlare erbjuder billån från ett eller flera finansbolag. Vilka hittar du på deras handlarsidor hos oss.

De stora aktörerna som erbjuder billån via bilhandlarna är Handelsbanken, DNB, Nordea och Santander. Märkesauktoriserade bilåterförsäljare erbjuder ofta förmånliga lösningar direkt via generalagenten som tex Volvofinans, BMW Finans, Volkswagen Finans, Mercedes Finans och Toyota Finans. DNB sköter även några av finansieringslösningarna för generalagenterna som tex Kia Finans och Hyundai Finans. Även Santander Consumer Bank hanterar tex Honda Finans mfl.

Vissa av de stora bilåterförsäljarna, som Hedin Bil och Holmgrens Bil, har finansbolag/finansieringslösningar under eget varumärke. Tex Hedin Bil Finans och Holmgrens Finans.

Swedbank har valt en annan strategi och samarbetar inte direkt med bilhandlarna men erbjuder billån, med bra villkor, direkt mot konsumenten.

Vad är ett blankolån?

Det är ett lån utan bilen som säkerhet. Det krävs ofta ingen kontantinsats samtidigt som räntan ofta är högre. Utöver aktörerna som erbjuder billån finns en uppsjö av aktörer som erbjuder blancolån. Du kan även jämföra priser på blancolån hos tex Advisa, Mymoney, Myloan och Lendo.

Vad innebär det att betala bilen kontant?

Om du ska använda dina egna pengar för att köpa bil måste du jämföra det med vad de skulle ge för avkastning om du satte dem på ett vanligt sparkonto eller investerade i tex fonder eller aktier. Den ökning (utebliven ökning) är vad det kostar dig att använda ditt eget kapital. Ibland är det faktiskt bättre för plånboken att ta ett billån, även om det känns konstigt.

Privatleasing, är det ett alternativ?

Här förklarar vi hur privatleasing fungerar samt beskriver vilka för och nackdelar det finns.