Juli 04. 2024, Pontus Ekström

Sälja bil med lån

Enligt en undersökning utförd av Bil Sweden 2020 finansierades 84% av alla nya bilar som såldes i Sverige med någon form av lån och många av dessa bilar har fortfarande lån kvar när de säljs igen. Här berättar vi hur du gör när du vill sälja en bil med lån kvar!

Så gör du för att sälja bil som har lån kvar till privatperson

Ska du sälja en bil som har restskuld till en privatperson är det enklast att lösa lånet först om du har möjlighet till det. Finns inte denna möjlighet kan du hitta en köpare som är villig att ta över lånet.

1. Samla ihop dokument och förbered bilen

Börja med att samla alla nödvändiga dokument, såsom registreringsbevis, servicehistorik och information om det befintliga lånet. Se till att bilen är grundligt rengjord och i gott skick, överväg även att göra mindre reparationer för att öka bilens värde.

2. Gör en värdering av bilen

Du kan snabbt och enkelt värdera din bil online här på Bilweb för att få en uppfattning om bilens marknadsvärde. Detta hjälper dig att sätta ett rimligt pris och att förstå hur mycket pengar du behöver för att täcka det återstående lånet.

3. Hitta en köpare

Annonsera bilen på lämpliga plattformar såsom Blocket eller liknande. Var öppen för förhandlingar och förberedd på att visa upp bilen och dess dokumentation för intresserade köpare.

4. Prata med din långivare

Kontakta din långivare, såsom Swedbank, Handelsbanken, Nordea, för att diskutera möjligheterna till att göra en överlåtelse av billånet. Om banken går med på detta kan det vara bra att både du som säljare och köparen besöker banken tillsammans för att minska risken för bedrägerier.

5. Skriv kontrakt

När du har kommit överens med köparen och banken gått med på att överföra lånet är det bra att skriva ett köpekontrakt som tydligt beskriver villkoren för försäljningen. Du kan hitta mallar på kontrakt på Konsumentverket.

6. Överför äganderätt

När bilen är såld behöver du överföra ägandeskapet till den nya ägaren. Detta gör du via bilens registreringsbevis, Transportstyrelsens app eller deras hemsida.

Sälj bil med billån till bilhandlare

Att sälja en bil med ett befintligt lån till en bilhandlare är ett betydligt enklare alternativ jämfört med att sälja till en privatperson. När du väljer att sälja eller byta in din bil hos en bilhandlare, kommer de att värdera bilen och ge dig ett erbjudande som tar hänsyn till det återstående lånebeloppet. Om du bestämmer dig för att gå vidare med affären kommer bilhandlaren att ta hand om betalningen av det kvarstående lånet direkt till långivaren. Detta innebär att du slipper hantera de administrativa detaljerna kring att lösa lånet själv.

Vill du köpa en ny bil kan det vara smidigt att byta in din gamla bil som har lån kvar hos en bilfirma. Bilhandlaren hjälper dig då att lösa lånet och drar av värdet för din gamla bil för priset på den nya så att du endast betalar den eventuella mellanskillnaden.

På Bilweb hjälper vi dig att enkelt kunna sälja bil med kredit kvar. Vi har över 1000 anslutna bilhandlare som kan buda på din bil och du väljer själv det prisförslag som passar dig. Vi har inga dolda avgifter och tjänsten är gratis för dig som säljare. När du accepterat ett bud hjälper bilhandlaren dig att lösa lånet.

FAQ

1. Kan jag sälja min bil även om jag har ett lån på den?

​​Ja, du kan sälja din bil även om du har ett lån på den, men du behöver först lösa lånet eller ordna med köparen att de tar över lånet. Kontakta din långivare för att diskutera dina alternativ och eller vänd dig till en bilhandlare som hjälper dig. Du kan enkelt hitta en bilhandlare här på Bilweb.

2. Vad händer med lånet om jag säljer bilen?

När du säljer bilen måste lånet lösas antingen genom att du betalar av det med pengarna från försäljningen eller genom att köparen tar över lånet. Om lånet inte är fullständigt betalt vid försäljningstillfället måste skillnaden täckas av dig för att lånet ska kunna avslutas.

3. Hur påverkar ett lån bilens försäljningsvärde?

Ett lån på bilen påverkar inte direkt dess marknadsvärde, men det kan göra försäljningsprocessen mer komplicerad och avskräcka vissa köpare. Säljer du till en bilhandlare är processen oftast enklare men du kan få ett något lägre försäljningspris.

4. Vad behöver jag tänka på när jag säljer en bil med lån?

När du ska sälja en bil med lån behöver du tänka på att ditt lån behöver lösas. Detta antingen genom att du betalar av billånet innan försäljningen, köparen tar över lånet eller att köparen betalar för bilen och du sedan använder dessa pengar för att betala av lånet.

5. Kan jag överföra mitt billån till den nya ägaren?

Ja, det finns möjlighet att överföra ett billån till den nya ägaren. Banken behöver göra en kreditprövning av den nya ägaren och om denna godkänns kan lånet flyttas över.