Juli 01. 2024, Pontus Ekström

Sälja bil till bilhandlare

Funderar du på att sälja din bil till en bilhandlare men vill veta mer om hur det går till och vilka fördelar och nackdelar som finns? Här går vi igenom allt du behöver ha koll på för att göra en lyckad affär.

Att tänka på när du säljer bil till bilhandlare

Att sälja din bil till en bilhandlare kan vara ett smidigt sätt att bli av med din gamla bil, speciellt om du planerar att köpa en ny bil från samma handlare. Här är en steg för steg-guide i hur du gör:

1. Förbered din bil

Innan du tar kontakt med en bilhandlare är det viktigt att din bil är i bästa möjliga skick. En grundlig rengöring både invändigt och utvändigt kan göra stor skillnad. Se till att bilen är fri från skräp och personliga tillhörigheter och överväg en professionell rekonditionering om det behövs. Samla också ihop alla viktiga dokument såsom bilens registreringsbevis, servicebok och senaste besiktningsprotokoll.

2. Kontakta bilhandlare

När du känner dig redo kontaktar du en eller flera bilhandlare för att boka in en tid för värdering av bilen. Det kan vara fördelaktigt att välja handlare som är specialiserade på ditt bilmärke eller modell för att potentiellt få ett bättre erbjudande. Det finns exempelvis bilhandlare som är nischade på Volvo, BMW, Audi och så vidare. Vill du sälja din bil till en bilfirma kan du använda dig av Bilwebs tjänst där våra anslutna bilhandlare får komma med bud. Det är gratis för dig som säljare och du väljer själv om och när du vill sälja.

3. Förhandla om priset

Var beredd på att förhandla om priset med bilhandlaren. Ha klart för dig vad du minst vill ha för bilen och sträva efter att nå upp till det eller högre. Tänk på att vara realistisk och att du ofta får något lägre pris när du säljer till en bilhandlare än privat eftersom bilhandlaren måste ha vissa marginaler.

5. Avsluta försäljningen

När du och bilhandlaren har kommit överens om ett pris är det dags att slutföra försäljningen. Granska köpeavtalet noggrant innan du skriver under för att se till att alla uppgifter stämmer och att du är nöjd med villkoren. Överlämna sedan bilens nycklar, registreringsbevis och andra relevanta dokument till handlaren. Efter detta ska betalningen ske enligt överenskommelse.

Få en inbytesbil

När du säljer din bil till en bilhandlare erbjuds ofta möjligheten att byta in din befintliga bil som en del av betalningen för en ny bil. Detta kan vara ett bra alternativ eftersom det förenklar processen att bli av med den gamla bilen samtidigt som du köper en ny. Genom att byta in din bil kan du direkt minska kostnaden för den nya bilen, vilket innebär att du behöver finansiera en lägre summa. Bilhandlaren värderar din nuvarande bil och erbjuder dig ett pris som sedan dras av från priset på den nya bilen.

Fördelar med att sälja bil till bilhandlare

Bekvämt: Att sälja din bil till en återförsäljare är ofta mycket enklare och snabbare än att sälja den privat. Du slipper hantera annonsering, möten med potentiella köpare, och förhandlingar.

Omedelbar affär: I många fall kan du slutföra försäljningen och överlämna bilen samma dag som du kommer överens om priset med bilhandlaren.

Ingen risk för bedrägeri från köparen: När du säljer till en bilhandlare minskar du risken att råka ut för bedrägerier som kan förekomma vid privatförsäljning.

Inbyte: Du har möjligheten att byta in din gamla bil som en del av betalningen för en ny, vilket gör det enklare att byta till en nyare bilmodell.

Nackdelar med att sälja bil till bilhandlare

Lägre försäljningspris: Du får ofta ett lägre pris när du säljer din bil till en bilhandlare jämfört med vad du skulle kunna få vid en privat försäljning.

Mindre förhandlingsutrymme: Bilhandlare har ofta fasta riktlinjer för hur mycket de kan erbjuda för din bil, vilket kan begränsa ditt utrymme för förhandling.

Begränsade alternativ: Om du väljer att byta in din bil som en del av köpet av en ny bil, begränsas du till de bilar som finns tillgängliga hos just den bilhandlaren.

FAQ

1. Hur mycket kan jag få för min bil om jag säljer den till en bilhandlare?

Det pris du kan få för din bil från en bilhandlare beror på bilens märke, modell, årsmodell, skick och marknadsvärde, men det är ofta lägre än vid privat försäljning eftersom handlaren behöver kunna sälja den begagnade bilen vidare med vinst. En bilhandlare testar, reparerar och lämnar dessutom garantier vid en vidareförsäljning.

2. Vad behöver jag tänka på när jag säljer min bil till en bilhandlare?

När du säljer din bil till en bilhandlare bör du förbereda din bil genom att rengöra den och samla alla nödvändiga dokument. Var påläst och gör en värdering av bilen för att kunna förhandla med bilhandlaren.

3. Vilka dokument behöver jag för att sälja min bil till en bilhandlare?

För att sälja din bil till en bilhandlare behöver du registreringsbevis, servicebok och eventuella kvitton på underhåll och reparationer samt giltig legitimation för att bekräfta din identitet och ägarskap.

4. Är det bättre att sälja min bil privat eller till en bilhandlare?

Valet mellan att sälja din bil privat eller till en bilhandlare beror på dina prioriteringar: privat försäljning kan ge ett högre pris men kräver mer arbete, medan försäljning till bilhandlare är snabbare och enklare men kan innebära ett lägre pris.

5. Vad gör jag om jag inte är nöjd med bilhandlarens erbjudande för min bil?

Om du inte är nöjd med bilhandlarens erbjudande kan du försöka förhandla för att få ett bättre pris, vända dig till andra bilhandlare för att få fler erbjudanden eller överväga att sälja bilen privat istället. Här på Bilweb får du alltid bud från flera av våra bilhandlare men har inga skyldigheter att sälja.