Juli 04. 2024, Pontus Ekström

Sälja bil från dödsbo

Mitt i sorgen när någon närstående till dig går bort kan du behöva ta hand om dödsboet. Att sälja en bil från ett dödsbo är något mer komplicerat än vid en vanlig försäljning, men oftast inte så krångligt som det kan låta. Här går vi igenom hur du gör och vad du bör tänka på.

Så säljer du bil i dödsbo - steg för steg

1. Registrera dödsboet

Först måste dödsboet efter den avlidne registreras. Detta innebär att en bouppteckning ska genomföras, som officiellt dokumenterar den avlidnes tillgångar och skulder. Bouppteckningen registreras sedan hos Skatteverket av dödsboförvaltaren.

Det går att sälja bil från dödsbo innan bouppteckning så länge alla dödsbodelägare är överens. Dock kan du som signerat dödsboet bli personligt ansvarig om det visar sig efter bouppteckningen att det finns skulder kvar som ska betalas. Därför är detta inte att rekommendera.

2. Få behörighet att agera för dödsboet

För att kunna sälja bilen behöver du utses till dödsbodelägare eller dödsboförvaltare. Du får då rätt att agera för dödsboets räkning, som inkluderar att sälja bilen.

3. Förbered bilen för försäljning

Precis som vid en vanlig bilförsäljning är det bra att förbereda bilen inför försäljning. Städa och gör rent både invändigt och utvändigt. Samla all dokumentation såsom komplett servicehistorik, reparationer och andra viktiga dokument.

4. Gör en värdering

Gör en värdering av bilen som ingår i dödsboet för att få ett hum om lämpligt försäljningspris och hur mycket bilen är värd.

5. Annonsera och sälj bilen

Du kan nu sälja bilen ur dödsboet, antingen privat eller till en bilhandlare. När du har hittat en köpare och ni har kommit överens om priset upprättar ni ett köpeavtal där villkor som försäljningspris, bilens tillstånd och datum för ägarbyte bör stå med.

6. Överför ägarskapet

När bilen från dödsboet är såld ska ägarskapet överföras. Det gör du till Transportstyrelsen via bilens registreringsbevis. Tänk på att det är du eller någon annan som är representant för dödsboet som måste signera ägarbytet.

Intäkterna från försäljningen av bilen används först och främst till att betala av skulderna innan resterande belopp fördelas ut till arvingarna.

Maximera bilens försäljningspris

För att få så bra pris som möjligt för bilen finns det några saker som kan vara värda att tänka på:

Rengör och förbered bilen: En bil som ser ren och väl omhändertagen ut gör ett mycket bättre intryck. En professionell rekonditionering kan vara en god investering, då den kan öka bilens attraktivitet och därmed försäljningspriset.

Service och reparationer: Se till att bilen är i ett tekniskt gott skick. Gör nödvändiga servicearbeten och reparationer. Detta kan minska köparens förhandlingsutrymme och rättfärdiga ett högre pris.

Annonsera effektivt: En välformulerad annons med högkvalitativa bilder från olika vinklar kan göra stor skillnad. Betona bilens unika försäljningspunkter och dess skick. Använd gärna flera försäljningskanaler för att nå ut till potentiella köpare.

Förbered för förhandlingar: Ha en klar bild av det lägsta pris du är villig att acceptera. Genom att vara förberedd kan du enklare att få ett så högt pris som möjligt.

Professionell hjälp: Om du inte känner dig bekväm med försäljningsprocessen kan det vara värt att anlita en erfaren bilhandlare eller mäklare som kan hantera försäljningen åt dig, även om detta kan innebära vissa kostnader.

Du kan även använda dig av vår smidiga tjänst här på Bilweb. Du får indikativa prisförslag från flera olika bilhandlare och kan i lugn och ro ta ställning till om, och vem du vill sälja till.

FAQ

1. Hur säljer jag en bil från ett dödsbo?

För att sälja en bil från ett dödsbo måste du först registrera dödsboet och säkerställa att du har behörighet att agera för dödsboets räkning, värdera och förbereda bilen för försäljning, och sedan annonsera och slutföra försäljningen med köparens och alla dödsbodelägares godkännande.

2. Vilka skatter måste jag betala när jag säljer en bil från ett dödsbo?

När du säljer en bil från ett dödsbo behöver du vanligtvis inte betala någon särskild skatt för själva försäljningen, men vinsten från försäljningen kan behöva inkluderas i dödsboets inkomstdeklaration och kan påverka dödsboets skattesituation.

3. Vad händer om bilen har skulder kopplade till den?

Om det finns skulder kopplade till bilen betalas dessa skulder av dödsboet efter att bilen har sålts.

4. Kan jag sälja en bil från ett dödsbo innan bouppteckningen är klar?

Ja, men detta är inte att rekommendera eftersom du själv kan bli betalningsansvarig om det finns skulder kvar efter att bouppteckningen är gjord.

5. Vilka dokument behöver jag för att sälja en bil från ett dödsbo?

För att sälja en bil från ett dödsbo behöver du bilens registreringsbevis och en fullmakt med godkännande från alla dödsbodelägare på att bilen får säljas.