April 24. 2023, Ola Lundberg

Förmånsvärde på bil - allt du behöver veta inför bilköpet

Har du möjlighet att få en förmånsbil av din arbetsgivare? Här går vi igenom allt du behöver veta om förmånsvärde och förmånsbeskattning och hur det fungerar att äga en förmånsbil!

Vad är ett förmånsvärde?

Förmånsvärde är enkelt förklarat ett värde som en anställd får i förmån av sin arbetsgivare. Det kan exempelvis vara en bil, friskvård, mobiltelefon eller något annat som den anställde får istället för pengar.

Har du en förmånsbil så ägs eller leasas bilen av din arbetsgivare men du får använda den även privat. Detta räknas då som en förmån och därför behöver du betala skatt. Betalar företaget även kostnader för bensin ska även detta förmånsbeskattas.

Så beräknas bilens förmånsvärde

Förmånsvärdet på en bil baseras bland annat på följande faktorer:

  • Vad bilen kostar som ny
  • Om bilen har någon extrautrustning
  • Om det är en elbil
  • Om du som anställd kör mer än 3 000 mil i tjänsten
  • Fordonsskatt

Sänkning av förmånsvärde för elbil och hybrid

Eftersom elbilar oftast har ett högt nypris valde man att sänka förmånsvärdet 1 juli 2022 för dessa bilar. Detta för att förmånsvärdet för elbilar ska hamna på samma nivåer som vanliga bilar. Detta görs enligt ett schablonbelopp och ser ut som följer:

  • Sänkning med 350 000 kronor för elbilar och vätgasbilar
  • Sänkning med 140 000 kronor för laddhybrider
  • Sänkning med 100 000 kronor för gasbilar

Hur mycket betalar man av förmånsvärde?

Får du förmån i form av en bil som du även använder privat ska detta förmånsbeskattas. Med detta menas att du ska betala extra skatt baserat på bilens förmånsvärde.

Exempel på hur du beräknar förmånsvärde för bil:

Du har en lön på 40 000 kronor och en bil vars förmånsvärde är 6 000 kronor. Då ska du betala inkomstskatt på din lön och förmånsvärdet på bilen, alltså 46 000 kronor. Detta betyder att om du betalar 32 procent i skatt kommer du betala 1 900 kronor för bilen varje månad.

Förmånsvärde på bil hos Skatteverket

På Skatteverkets hemsida kan enkelt beräkna förmånsvärdet på en bil via bilmärket eller modellkoden som finns i deras listor. De hämtar in information varje år från biltillverkare och samlar alla priser i en nybilsprislista.

Är det värt med förmånsbil 2023?

Många gånger är det värt att ha en förmånsbil och framförallt om du kör mycket privat. Får du en billig bil och inte kör så ofta så är skillnaderna inte speciellt stora mellan att välja en förmånsbil eller att äga en privat men det är fortfarande något billigare att välja en bil som förmånsvärde.

När är det lönsamt med förmånsbil? Ju dyrare bil du har och ju mer du kör privat desto mer lönsamt är det för dig att ha en förmånsbil. Kan du även få till att företaget betalar drivmedlet så kommer du få ut som mest av denna deal.

Vilka bilar har lägst förmånsvärde 2023?

Förmånsvärdet för bilar skiljer sig mellan olika märken och modeller. Generellt sätt kan man säga att miljöbilar är bilar med lågt förmånsvärde. Detta beror framförallt på att de gynnas av de avdrag som gäller för förmånsvärde från och med 1 juli 2022.

Förmånsvärde på bil i lista

Här ger vi exempel på förmånsvärde på bil i en lista:

  • Förmånsvärde Polestar 2 - 4 619 kronor
  • Förmånsvärde Tesla Model 3 - 4 625 kronor
  • Förmånsvärde ID4 - 4 926 kronor
  • Förmånsvärde Passat GTE - 6 135 kronor
  • Förmånsvärde BMW ix3 - 5 777 kronor

Vilken förmånsbil ska man välja 2023?

Vilken förmånsbil du ska välja beror till stor del på din arbetsgivare. Vanligen har företaget en policy som reglerar vilka bilar du har att välja mellan och detta baseras till stor del på den maximala inköpskostnaden. Det kan exempelvis vara att du får ett visst antal bilmärken och bilmodeller att välja mellan.

Skillnad på förmånsbil och tjänstebil

Många blandar ihop de båda begreppen förmånsbil och tjänstebil vilket inte är helt konstigt. Men detta är inte samma sak. När man pratar om tjänstebil är det en bil som endast används i tjänsten medan en förmånsbil även får användas privat. Därmed beräknar du inte förmånsvärde på tjänstebil enlig Skatteverkets regler.