April 07. 2023, Ola Lundberg

När ska man byta till sommardäck?

Att ha rätt däck på bilen är avgörande för att köra säkert på vägarna. Under de kalla månaderna är det viktigt att ha vinterdäck som kan ge bra grepp på snö och isiga vägar, medan sommardäck är bättre lämpade för varmare väderförhållanden och torra vägar.

När det gäller sommardäck bör man alltså vara tämligen säker på väglaget och att det passar för just sommardäcken. Det skiljer sig lite beroende på vart man bor men du bör inte byta innan den 31 mars om du är osäker på vädrets makter.

Sommardäck - Mjukare gummi och bättre grepp på varma vägar

Sommardäck har en mjukare gummi som ger bättre grepp på torra och varma vägar, vilket ökar stabiliteten och minskar risken för att förlora kontrollen över bilen. Att byta till sommardäck för tidigt kan dock vara farligt om väglaget är ostabilt eller om det finns risk för plötsliga väderförändringar. Det kan också slita på däcken i onödan.

När ska man byta till sommardäck?

En tumregel är att byta till sommardäck när temperaturen är över 7 grader Celsius under dagen och när risken för snö och is på vägarna är minimal. Detta brukar inträffa i mitten av april, men det kan variera beroende på var i landet du bor. Kolla alltid väderprognosen innan du byter däck och tänk på att det kan skilja sig från dag till dag.

Lagstiftning och användning av sommardäck och dubbdäck

Förutom att väderförhållandena påverkar när man ska byta däck, är det också viktigt att tänka på lagstiftningen. Enligt svensk lag är det tillåtet att använda sommardäck mellan den 1 april och den 30 november, men det kan finnas regionala skillnader. Om du har dubbdäck är det tillåtet att använda dem mellan 1 oktober och 15 april, men bara om det är nödvändigt på grund av vinterväglag.

Kontroll av däckens skick och mönsterdjup

Det är också viktigt att kontrollera dina däck regelbundet för att se till att de är i gott skick och att mönsterdjupet är tillräckligt. Enligt lag måste mönsterdjupet på sommardäck vara minst 1,6 millimeter, men det är rekommenderat att byta däck när mönsterdjupet är under 3 millimeter för att säkerställa att däcken ger tillräckligt med grepp på vägen.

Däckbyte och däckförvaring

Om du inte känner dig säker på att byta däck själv, finns det många bilverkstäder som erbjuder däckbyte och däckförvaring. Detta kan vara en bra investering för att förlänga däckens livslängd och se till att de fungerar optimalt under säsongen. Du kan också köpa sommardäck online eller i butik och be om hjälp med att montera dem på din bil.

Vanliga frågor om sommardäck

När är rätt tidpunkt att byta till sommardäck?

En tumregel är att byta till sommardäck när temperaturen är över 7 grader Celsius under dagen och när risken för snö och is på vägarna är minimal. Detta brukar inträffa i mitten av april, men det kan variera beroende på var i landet du bor. Kolla alltid väderprognosen innan du byter däck och tänk på att det kan skilja sig från dag till dag.

Vad är skillnaden mellan sommardäck och vinterdäck?

Sommardäck har en mjukare gummi som ger bättre grepp på torra och varma vägar, medan vinterdäck har en hårdare gummiblandning som ger bättre grepp på snö och isiga vägar. Dessutom har vinterdäck ett djupare mönster för att kunna hantera snö och slask.

Hur ofta behöver jag byta däck?

Det rekommenderas att byta däck varje säsong för att säkerställa att däcken är i rätt skick och ger tillräckligt med grepp på vägen. Kontrollera också dina däck regelbundet för att se till att de är i gott skick och att mönsterdjupet är tillräckligt.

Kan jag köra med sommardäck på vintern?

Det rekommenderas inte att köra med sommardäck på vintern eftersom de inte ger tillräckligt med grepp på snö och isiga vägar. Dessutom kan de slitas snabbare på grund av det kalla och ogynnsamma vinterväglaget.

Kan jag förvara mina däck själv?

Ja, du kan förvara dina däck själv om du har rätt utrustning och förvaringsutrymme. Se till att förvara däcken på en sval och torr plats borta från direkt solljus och värmekällor. Alternativt kan du också använda en professionell däckförvaringstjänst som erbjuds av många bilverkstäder.