Mars 21. 2023, Ola Lundberg

BMW vs Audi

Två tyska premiummärken ställs här mot varandra. Rivaliteten mellan Audi och BMW har pågått i över 100 år. De senaste åren har kampen mellan de två trappats upp då båda varumärkena försöker attrahera samma målgrupp, de yngre och välbärgade.

Bayerische Motoren Werke AG, förkortat BMW, är en tysk motor-, motorcykel- och biltillverkare som grundades 1917. BMW tillverkar idag högkvalitativa bilar som är populära både som nya och begagnade bilar. Audi är ett tyskt bilmärke med ett brett modellprogram som inkluderar allt från småbilar till supersportbilar. I denna jämförande artikel ska vi titta närmare på BMW och Audi.

Historia

BMW grundades 1917 och började tillverka motorcyklar 1923 och bilar 1928-29. Idag äger BMW Rolls-Royce och Mini och är en del av "German Big 3", tillsammans med Mercedes-Benz och Audi. Audi producerade sin första bil 1910, men märkets ursprung kan härledas ända tillbaka till 1885. 1932 slogs Audi samman med Horch, DKW och Wanderer till Auto Union, som senare köptes av Volkswagen-gruppen 1966.

Modellprogram

BMW har 42 modellfamiljer med totalt 365 758 fordon fördelat på 1 880 modeller. Deras vanligaste modeller inkluderar BMW 3-Serie, BMW 5-Serie, BMW 1-Serie, BMW X3 och BMW X1. Populära BMW-bilmodeller är BMW 520d Touring F11 xDrive, BMW 320d Touring F31 xDrive, BMW 118i 5dr F20 och BMW X3 20d F25 xDrive.

Audi erbjuder allt från småbilar till supersportbilar. Deras modellnamn fungerar så att de vanliga sedan- och kombibilarna benämns med A och siffror från 1-8 beroende på storlek. Deras SUV:ar benämns på samma sätt med Q och siffrorna 3-7. Deras supersportbil heter R8 och finns med en mängd olika motoralternativ, både som coupé och cabriolet.

Drivmedel och försäljning

Både BMW och Audi tillverkar bilar med både bensin- och dieselmotorer, samt hybrid- och elbilar. I Sverige är diesel och bensin de vanligaste drivmedlen för båda märkena. En ny BMW kostar mellan 323 600 och 1 882 500 kr, medan en begagnad BMW kan köpas för mellan 69 900 och 3 799 900 kr. Det finns idag 2 169 280 BMW i trafik i Sverige varav ca 5 301 är till salu på Bilweb.

En ny Audi kostar mellan 199 900 och 2 159 900 kr, medan en begagnad Audi kan köpas för mellan 24 900 och 2 490 000 kr. Det finns idag 917 970 Audi i trafik i Sverige varav ca 2 382 är till salu på Bilweb.

Teknik och innovation

Både BMW och Audi är kända för sin tekniska innovation och avancerade teknik. BMW är särskilt kända för sin "i" serie, en serie elbilar som lanserades 2013 med BMW i3 och följdes upp med BMW i8. BMW har också varit en pionjär inom bränslecellsteknik och har samarbetat med Toyota för att utveckla bränslecellsbilar. De har också investerat i självkörande teknik, vilket kan ses i deras BMW 7-Serie, som har ett system för självkörning på motorväg.

Audi är också kända för sin tekniska innovation, särskilt inom säkerhetsteknik. Audi var en av de första biltillverkarna att introducera LED-strålkastare och driver nu utvecklingen av matrix-LED-strålkastare. De har också utvecklat en avancerad system för förarassistans som de kallar "Audi pre sense", som kan upptäcka faror och potentiella kollisioner och vidta åtgärder för att undvika dem.

Prestanda

Både BMW och Audi har ett rykte om att erbjuda bilar med hög prestanda och körglädje. BMW är särskilt kända för att tillverka bilar som är roliga att köra, med en sportig och dynamisk körupplevelse. Deras M-serie är deras mest sportiga modellprogram och inkluderar bilar som BMW M3 och BMW M5.

Audi har också ett rykte om att erbjuda bilar med hög prestanda, särskilt deras "S" och "RS" modeller. Deras Quattro all-wheel drive-system är känt för sin prestanda och används på flera av deras modeller, inklusive Audi RS6 Avant och Audi RS7 Sportback. Audi har också lanserat en helt eldriven supersportbil, Audi e-tron GT, som utmanar Tesla Model S i prestanda och räckvidd.

Slutsats

Både BMW och Audi är kända för att tillverka högkvalitativa bilar med avancerad teknik och hög prestanda. Valet mellan dem kan bero på personliga preferenser, som design och körupplevelse, såväl som budget och modellprogram. Oavsett vilket märke du väljer kan du förvänta dig en kvalitativ och underhållande körupplevelse.