April 20. 2023, Ola Lundberg

Att investera i samlarbilar

Det finns flera sätt att göra bra investeringar på, varav två vanliga alternativ är att satsa på värdepapper eller samlarbilar. Börsen har presterat starkt sedan finanskrisen och om du inte redan har sålt av en del av din portfölj kanske det är dags att plocka hem en del av vinsterna. Men vad händer om du istället väljer att investera pengarna i samlarbilar?

Samlarbilar som investeringsobjekt

Att investera i samlarbilar kan vara en spännande och lönsam affär. Varje dag finns det intressanta objekt till salu både genom olika säljsajter och auktionshus, såsom Bilweb Auctions. Ett exempel på en unik samling är Bengt Holmgrens Volkswagen-samling, som kommer att auktioneras ut mellan den 22-23 september. Guldkorn från samlingen inkluderar en renoverad VW Typ 1 -48 och en av de allra sista ”bubblorna”, en Última Edición med endast 2,5 mil på mätaren. Även om intresset för tyska samlarbilar har ökat på kontinenten, såsom BMW 8-serie som har haft en prisuppgång på cirka 100 procent de senaste fem åren, eller Porsche 928 som har haft en värdeökning på cirka 150 procent, är det viktigt att notera att dessa bilar började på väldigt låga prisnivåer. Det finns dock fortfarande många möjligheter att investera i mindre dyra bilmodeller som kan visa sig vara en bra investering på lång sikt.

Exempel på bra samlarbilsmodeller att investera i

För de som vill investera lite mindre pengar finns det en del modeller som är värda att lyfta fram:

  • Mercedes R129: Den omtyckta SL-modellen som debuterade 1989 och slutade tillverkas 2001 är sannerligen en av de mest välbyggda bilar som någonsin gjorts. Den designades av den idag legendariska Bruno Sacco och fanns med sex-, åtta-, och tolvcylindriga motorer varav de två sistnämnda definitivt är att föredra för en säkrare investering. Idag säljs fina exemplar för cirka 100 000 kronor men denna fantastiska bilmodell kommer inte stå på dessa låga nivåer länge till, max ett par-tre år, är vår bedömning.


  • BMW 633/635: ”Hajnosen” (E24), som debuterade år 1976, kunde för 10 år sedan köpas för 35 000 kronor, likt många andra tyska finbilar. Det obefintliga värdet ledde också till att många vansköttes till den grad att det inte ens idag är värt att renovera exemplaren. Nu köps en bra bil för cirka 130 000 kronor men vi tror absolut inte att priserna kommer stanna där. Vi lägger därför köpstämpel på Paul Bracqs mästerverk.


  • Jaguar XK8: Uppföljaren till långköraren XJS hade föga gemensamt med sin föregångare när den lanserades 1997. Det var en bil som kändes modern och har idag långt bättre rykte vad avser driftsäkerhet. Linjerna och drag av klassisk instrumentering fanns dock kvar. Idag köps en av dessa vackra bilar för 130-140 000 kronor i bra skick. För XKR-modellen (kompressormotor) får du betala en bit mer. Vi är inte säkra på att bilen kommer betinga ett högt värde ens inom tio år men vi är ganska säkra på en sak: modellen är rimligen tryggad ifrån en vidare prisnedgång.

Vilka faktorer påverkar värdet på en samlarbil?

Faktorer som påverkar värdet på en samlarbil inkluderar bland annat bilens skick, ålder, antal tillverkade exemplar och historik. En bil med en unik historia eller som har varit ägd av en känd person kan vara mer värdefull än en annan bil i samma skick.

Att hitta potentiella investeringsobjekt

Det finns flera sätt att hitta potentiella investeringsobjekt inom samlarbilar. Det kan vara värt att besöka bilauktioner eller säljsajter och hålla utkik efter sällsynta modeller eller bilar i utmärkt skick. Det kan också vara bra att nätverka med andra samlarbilentusiaster för att få tips och råd.

Vilka andra alternativ finns det för att investera i bilar?

Utöver samlarbilar finns det även andra alternativ för att investera i bilar, såsom att investera i klassiska racerbilar eller att köpa andelar i en bilsamling. Det är viktigt att undersöka alla alternativ och ta hänsyn till sin egen kunskap och erfarenhet när man väljer vilken investering som passar bäst.

Detta bör du tänka på när du investerar i samlarbilar:

När du investerar i samlarbilar är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer för att göra en så lönsam investering som möjligt:
  • Servicekostnader: Det är viktigt att konsultera en verkstad för att ta reda på verkliga servicekostnader eftersom nätet kan innehålla mycket felaktig information.
  • Skatt: Ta reda på vad bilen kostar i skatt.
  • Reservdelar: Ta fram några exempel på begagnade reservdelar för att få en uppfattning om priset på underhåll.
  • Försäkring: Ta reda på om du kan entusiastförsäkra bilen för en låg summa eller om du behöver försäkra den på konventionellt vis, då skillnaden oftast är enorm
  • Skydda din investering: För att skydda sin investering är det viktigt att ta hand om bilen på ett bra sätt. Det kan innebära att regelbundet underhålla bilen och förvara den på ett säkert och torrt ställe.
Sammanfattningsvis kan investeringar i samlarbilar vara en spännande och potentiellt lönsam affär, men det är viktigt att ta hänsyn till flera faktorer för att göra en klokt val och undvika oönskade överraskningar.