April 24. 2023, Ola Lundberg

Köpa begagnad bil av bilhandlare eller privatperson?

En bilhandlare kan erbjuda trygghet som en privatperson inte kan. Det handlar främst om varudeklaration där bilen blivit felsökt på verkstad och får ett standardiserat protokoll vilket gör att du själv kan känna dig tryggare på begagnade bilar. Vissa handlare ger till och med en månads ångerrätt på en begagnad bil och fast månadskostnad för service.

Fördelar med att köpa från någon av Bilweb´s anslutna bilhandlare

 • Alla anslutna handlare är seriösa och professionella handlare
 • Begagnade fordon är testade och varudeklaration/testprotokoll medföljer. Fel som inte har reparerats är noterade
 • Utökad garanti erbjuds på flertalet av fordonen.
 • Konsumentköplagen gäller och kan inte avtalas bort.
 • Olika finansieringsmöjligheter erbjuds
 • Flertalet av bilhandlarna tar din gamla bil i inbyte
 • Flertalet av bilhandlarna erbjuder service och däckförvaring
 • Du slipper oroa dig för att bilen har gamla skulder (obetald fordonsskatt, trängselskatt, felparkeringsavgifter)
 • När du köper bil av en bilhandlare är du garanterad att fordonet inte någon finansieringsskuld eller är pantsatt.
 • Vilken bilhandlare ska jag köpa från?

  Det är rätt viktigt att välja rätt bilhandlare! Olika handlare erbjuder olika garantier och tjänster. Kolla om handlaren erbjuder service och reparation. Det kan vara extra tryggt att lämna in bilen för underhåll där du köpt den. Idag finns en hel del förmedlingsuppdrag hos diverse handlare, det vill säga bilhandlare som säljer en privatpersons bil. Får du då några garantier? Kolla alltid upp det. En handlare som är ansluten till MRF (http://www.mrf.se), Motorbranschens Riksförbund, förbinder sig att följa riktlinjer gällande service, varudeklaration som visar bilens brister och ärliga priser men fram för allt förbinder de sig att lämna garanti.
  • Sex månaders garanti gäller på bilar som är högst 36 månader gamla eller har gått maximalt 5000 mil
  • Tre månaders garanti gäller på bilar som är högst 72 månader gamla och gått maximalt 10 000 mil
  Sedan finns det något som kallas trafiksäkerhetsgaranti och här skiljer sig ofta MRF-anslutna handlare stort från övriga. Du får nämligen garanti om tre månader på bilar äldre än sex år eller 10 000 mil och som kostar minst 50 000 kronor. En månads trafiksäkerhetsgaranti gäller på bilar under 50 000 kronor. Detta är praxis.

  Begagnad bil garanti

  En trasig elhiss går inte på en trafiksäkerhetsgaranti och heller inte på övriga garantier, undantaget nybilsgaranti. Trafiksäkerhetsgarantin skyddar dig från uppkomna fel som en kontrollbesiktning slår ned på. Det kan röra sig om allt ifrån rostangrepp i underrede till färdriktningsvisare ur funktion eller allvarliga oljeläckage. Detta är en stor trygghet. Kom ihåg att ovannämnt är riktlinjer. Läs på bilhandlarens hemsida eller fråga om garantier över telefon eller i hallen. Men hur är det med nybilsgaranti? Den kan vara allt ifrån två år till sju år i extrema fall och omfattar olika saker beroende på tillverkare. Idag är det inte havererade motorer och växellådor som är det stora bekymret utan elektronikfel. Omfattas inte dessa utav nybilsgarantin är garantin inte särskilt mycket värd. Här behöver du höra dig för vad som gäller för respektive tillverkare.

  Försäkring och billån på begagnade bilar

  När du köper din bil av en handlare erbjuds du ofta, i samarbete med försäkringsbolag, prova-på-försäkringar med upp till 50 procent rabatt i 3-5 månader. Vissa erbjuder ännu bättre rabatter med så låga premier som 500 - 1500 kronor för helförsäkring ett halvår beroende på om du har andra försäkringar i det aktuella bolaget. Även i dessa fall väljer du själv om du önskar hel- eller halvförsäkring på bilen. Det smidiga med detta är att försäkringen automatiskt förnyas om du väljer att inte byta försäkringsbolag men det är något du lika gärna kan välja att göra då tiden löpt ut. Samarbete mellan försäkringsbolag varierar kraftigt mellan olika bilhandlare men en tumregel är att märkesspecialist, det vill säg auktoriserad återförsäljare av ett visst bilmärke, har förmånliga prova-på-försäkringar när du köper ny eller begagnad bil. Att låna till en bil är ofta ganska fördelaktigt. Särskilt när det kommer till nyare bilar. Ofta kan ett sådant paket även omfatta fri service den första tiden. Handlare anslutna till Bilweb är seriösa och professionella och kan erbjuda dig fördelaktiga lån genom, i många fall, flera partners. Att teckna ett lån hos bilhandlaren kan vara klokt. Men se också över din egen banks erbjudanden!

  Att tänka på vid bilköp av bilhandlare

  1. Fokusera på säkerhetshöjande utrustning när du köper bil. Dyra utrustningspaket kan vara trevliga att ha men tänk på att de generellt inte följer bilmodellens värdeminskningskurva. Det vill säga, du får inte mycket mer betalt för en fem år gammal bil med navigator och adaptiv fjädring än en utan.
  2. Rata inte bort bensindrivna bilar. Kolla priser, jämför förbrukning, uppskatta din körsträcka per år och använd miniräknare. Ibland kan du vinna på att köpa en bensinbil.
  3. Årsmodell är inte nödvändigtvis samma sak om tillverkningsår. Det är alltid bättre att köpa en senare årsmodell även om bilarna är tillverkade samma år. Håll även koll på facelifts. Det är viktigt att hålla koll på uppdateringar och generationsskiften för att minska värdetapp, framförallt på nyare bilar. Ska du ha bilen några år är det bättre att välja en nyare modell även om den kostar lite mer. Märkesspecialiserade bilhandlare har kunskap.
  4. Importbilar från Tyskland var vanligare förut då prisskillnaden var stor. Lika vanligt var det med bedrägerier kring miltal och servicehistorik. Idag är problemet ett annat - krockskadade bilar importeras flitigt från både USA och Baltikum. Carfax (länk: https://www.carfax.se) är den bästa hjälpen för att kontrollera historik kring krockskador, skrotningstitlar, mätarställning vid verkstadsbesök med mera. Vi rekommenderar detta starkt vid köp av importbil. En enkel rapport kostar 159 kronor. För bilhandlare med Carfax-avtal visar Bilweb rapporterna kostnadsfritt, klicka på länken på objekten.
  5. Vill du vara tryggare – köp bilen av en bilhandlare! Det ger dig många fördelar som reklamationsrätt, garantier, billån och försäkringserbjudanden enligt ovan.